Hopeanuoli, alkuperäiseltä nimeltään Ginga: Nagareboshi Gin, on Yoshihiro Takahashin luoma koirista kertova mangasarja, josta on tehty myös animesarja. Sarjan jatko-osia ovat Ginga Densetsu Weed, Ginga Densetsu Weed: Orion, Ginga: The Last Wars, Ginga Densetsu Noah sekä Ginga Densetsu: Requiem. Jatko-osista ainoastaan Ginga Densetsu Weedistä on tehty myös animesarja.

Hopeanuoli on tiikeriraitainen akita-pentu, joka omaa karhukoiran tulisen ja päättäväisen luonteen. Se liittyy villikoiralaumaan, jonka tavoitteena on kerätä koiria ympäri Japania, jotta Kaksoissolaa terrorisoiva hirviökarhu Akakabuto saadaan kukistettua. Hopeanuoli kasvaa matkansa aikana äkkipikaisesta koiranpennusta muiden kunnioitusta herättäväksi johtajaksi.  

Hopeanuolen rantautuminen Suomeen

Monille nykyään aikuisille faneille ensikosketus Gingaan tuli 90-luvulla kaverin näyttäessä VHS-kasetilta kehnosti dubattua animaatiosarjaa villikoirista taistelemassa karhuja vastaan. Kyseessä oli tietenkin Hopeanuoli.

Alun perin 21-osainen animesarja oltiin tiivistetty neljään hieman yli tunnin mittaisiin VHS-kasetteihin väkivallan ja verenpaljouden sensuroimiseksi. Samalla itse tarinan kulkua ja tapahtumia leikattiin pois.

Ääninäyttelyn taso ja oudot epäloogisuudet juonessa eivät estäneet Hopeanuolen suosion kasvua, vaan nykyään alkuperäisellä suomalaisversiolla on kulttiklassikon maine, ja Hopeanuolta jatko-osineen ei rakasteta edes alkuperäismaassaan samalla antaumuksella kuin Suomessa.

Sarjan yllättävä suosio Suomessa

Suomessa Hopeanuoli on aina ollut tietyllä tapaa erityinen sarja. Se on useimmille vähintäänkin tuttu nimi, ja nykypäivänä sillä on vakaa fanikunta. Valtavista oheistuotekokoelmista musikaaleihin, täällä Suomessa Ginga-fanitus on aina ollut aktiivista ja aikaansaavaa.

Kun selvisi, että Hopeanuoli-animesta on olemassa alkuperäinen pidempi versio, keräsivät sarjan fanit yli 1 300 nimeä adressiin, jonka tarkoituksena oli saada alkuperäinen leikkaamaton versio julkaistuksi Suomessa. Vuonna 2003 alkuperäinen japaninkielinen versio julkaistiinkin DVD-boksina. 

Hopeanuolen menestyksen seurauksena myös tämän jatko-osa, Ginga Densetsu Weed,  julkaistiin Suomessa DVD:llä. Etenkin monet nuoremmat fanit ovat tutustuneet saagaan Weed-animen kautta. 

Punaisen jättiläisen ilmoitus Hopeanuoli-mangan kääntämisestä oli monille odottamaton yllätys, jopa kustantajille Japanissa. Mangan suomenkielinen julkaisu aloitettiin vuonna 2010, ja fanit nostivat sen vuonna 2011 Suomen myydyimmäksi mangaksi. Hopeanuolen jatko-osien lisäksi Punainen jättiläinen on julkaissut useita lyhyt- tai ekstratarinoita, kuten esimerkiksi Meteor Gin - tietokirjan, jonka ensimmäinen painos loppuunmyytiin nopeasti. 

Fanien projekteja ja saavutuksia:

• Adressi, jonka avulla Hopeanuolen leikkaamaton animeversio julkaistiin Suomessa
Gingapedia, epävirallinen Ginga-aiheinen wiki
• Limusiinikyyti Yoshihiro Takahashille lentokentältä hotellille
Hopeanuoli!musikaali
• Weed - Kaksoissolan legenda -musikaali
• Ginga-fanituotteita valmistava PurePlastic

Tiesitkö että:

• Alkuperäinen leikattu anime oli erittäin suosittu, vaikka se ei saanut lähes minkäänlaista mainostusta?
• Suomi on tällä hetkellä ainoa maa, joka on kiinnostunut Ginga-mangojen kääntämisestä ja jossa ne ovat menestyneitä?
• Hopeanuoli oli vuoden 2011 myydyin mangasarja?
• Hopeanuolesta tuttu hahmo John on syntynyt Suomessa?
• Orionissa seikkaileva Andy Valkaman nimi on viittaus Punaisen jättiläisen Antti Valkamaan?
• Takahashi omisti Suomelle Namonaki Inu no Uta -tarinan?

Yoshihiro Takahashi

Ginga-sarjojen piirtäjä ja käsikirjoittaja Yoshihiro Takahashi vieraili Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 2011, jolloin hän piti haastattelu- ja nimikirjoitustilaisuuden Helsingin Akateemisessa Kirjakaupassa sekä oli kunniavieraana Tracon-tapahtumassa. Kiitokseksi tästä hän omisti suomalaisfaneilleen Namonaki Inu no Uta -tarinan.

Takahashi palasi Suomeen vuonna 2012 kunniavieraaksi Animecon-tapahtumaan.

Vuonna 2023 Takahashi saapui Suomeen pitkän tauon jälkeen, jolloin hän vieraili Helsingissä kauppakeskus Kampissa 15.-18.9.2023. Vierailun järjesti Yokote Masuda Manga Museum. Vierailun aikana Takahashi jakoi faneille nimikirjoituksia, ja Muji-myymälän tiloissa oli lisäksi hänen uransa 50-vuotisjuhlanäyttely.

Takahashi on myös Suomen Hopeanuoli-fanit ry:n kunniajäsen!


Gingapedia - epävirallinen Ginga-aiheinen wiki
Hopeanuoli.com - vanhin ja tunnetuin fanisivusto
Kaksoissola - fanisivusto sekä aktiivinen keskustelufoorumi
PurePlastic - suomalainen oheistuotevalmistaja
Ginga Sanomat - Ginga-aiheisiin uutisiin keskittyvä blogi