Museo Leikki, Tokiosta Tapiolaan - japanilaisen populaarikulttuurin harrastaminen
Suomessa -erikoisnäyttely 17.4.2024-22.3.2026

"Animea, mangaa, cosplayta, j-rockia…! Museo Leikin erikoisnäyttely pureutuu japanilaisen populaarikulttuurin harrastamiseen Suomessa. Japanilainen populaarikulttuuri nousi erityisesti monen nuoren tärkeäksi kiinnostuksen kohteeksi ja identiteetin osaksi 2000-luvun alussa. Nykypäivänä harrastajasukupolvia on jo useampia, eikä kiinnostus aiheeseen näytä laantumisen merkkejä. Paikkansa näyttelyssä saa niin japanilainen sarjakuva, animaatio, pelit, muoti, musiikki, kuin fanitaidekin.

Tokiosta Tapiolaan -näyttelyssä pääset muun muassa kokeilemaan mangan piirtämistä, pelailemaan japanilaista arcade-peliä, tutkimaan harrastajan huonetta ja leikkimään anime-hahmojen pienoismaailmalla. Näyttely on tehty tiiviissä yhteistyössä harrastajayhteisön kanssa ja se on suunnattu kaikille aiheesta kiinnostuneille kouluikäisistä alkaen." - Museo Leikki, www-sivut, Tokiosta Tapiolaan.

Espoon Tapiolassa sijaitseva Museo Leikki on leikkiin, leluihin ja lapsuuteen keskittyvä museo. Museo Leikki on koonnut mielenkiintoisen erikoisnäyttelyn japanilaisesta populaarikulttuurista osana suomalaista harrastuskulttuuria. Näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat Manga Cafe, Cinema Mondo, Sangatsu Manga, KulttuuriEspoo, Tokyokan sekä Mainio Clothing. Näyttelyn tuottamiseen on osallistunut myös moni muu taho ja yksityishenkilö. Lippu Museo Leikkiin maksaa 14 euroa (aikuinen). Museoon käy myös esimerkiksi Museokortti.

Tokiosta Tapiolaan -näyttely on visuaalisesti miellyttävästi koottu. Näyttely sisältää monimuotoisesti erilaisia materiaaleja, kuten kuvia, videoita, oheistuotteita sekä interaktiivisia osioita. Näyttelyyn koottu kirjoitettu asiasisältö on esitetty siten, ettei näyttelyä kiertäessä tekstiä ole missään liikaa. Näyttelyyn on myös ripoteltu sitaatteja Museo Leikin verkkokyselystä (japanilaisen populaarikulttuurin harrastaminen Suomessa 2000-luvulla) sekä harrastaja- ja asiantuntijaraadilta. Kirjoitetut sekä visuaaliset ja interaktiiviset osuudet ovat tasapainoisessa suhteessa keskenään. Interaktiivisiin osioihin kuuluvat esimerkiksi Kiko-taikaketun ja Manga Cafen Ramuneko-kissan "tutustutaan Japanin herkkuihin" -peli, Pop’n music -musiikkipeli sekä valaistu pöytä, jonka avulla jokaisen on helppo tutustua mangan piirtämisen maailmaan!


Näyttelyssä on esillä oheistuotteita lukuisista sarjoista. Miku Hatsunelle (virtuaalinen idoli, ohjelmisto Vocaloid 2 -sarjassa) on koottu Ikean Detolf-vitriini, jossa on esillä figuureja, tarroja, akryylistandi ja muita oheistuotteita. Näyttelyssä on esillä oheistuotteita myös esimerkiksi seuraavista sarjoista: Studio Ghibli, My Hero Academia, Naruto, Neon Genesis Evangelion, Dragon Ball, Tokyo Mew Mew, Sailor Moon, Akira, Kingdom Hearts, Final Fantasy, Pokémon, Digimon ja Hopeanuoli.

Isompia osioita näyttelyssä ovat esimerkiksi:
- anime (Animen tekeminen, animeleffakimara, animen tekijöitä…)
- manga (Mangan tekeminen, mangan ja animen kohderyhmät…)
- mangakoja eli mangan tekijöitä (Yoshihiro Takahashi on mainittu.)
- anime Suomessa (Tähän osioon on koottu oma osuus Hopeanuolelle ja sarjaan liittyville oheistuotteille.)
- manga Suomessa
- pelaaminen harrastuksena
- japanilainen katumuoti
- coni (Conien osiossa on lueteltu esimerkkejä japanilaiseen populaarikulttuuriin keskittyvistä coneista Suomessa, ja listalle pääsi myös Gingacon!)


Allekirjoittanut voi hyvällä omallatunnolla suositella Tokiosta Tapiolaan -näyttelyä! Kokemus oli erinomainen.

Voit tutustua näyttelyyn lisää täällä.

Teksti ja kuvat: Veera "Vivy" Kaipio

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Arvosana 5.00 (1 arvostelu)